មូលហេតុសាម័ញ្ញបំផុតនៃការចុកខ្មាញ់ក្នុងពោះអំឡុងការមករដូវ
គឺបណ្តាលមកពីសារធាតុគីមីកើតពីធម្មជាតិមួយប្រភេទក្នុងរាងកាយ
ឈ្មោះ prostaglandins ។
របបអាហារប្រចាំថ្ងៃក៏ជាកត្តាសំខាន់មួយផងដែរដែលអាចធ្វើឱ្យ
ប៉ះពាល់ដល់ស្ត្រីក្នុងពេលមករដូវ ។ អាហារមួយចំនួន
បើទោះជាមិនធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ប៉ុន្តែ
វាអាចបណ្តាលឱ្យឈឺចាប់មុនពេលមករដូវរឹតតែអាក្រក់ខ្លាំងឡើង
និងមានរយៈពេលយូរទៀតផង ។
ដូច្នេះដើម្បីកាត់បន្ថយអាការៈឈឺចាប់
ស្ត្រីគួរចៀសវាងការទទួលទានអាហារដូចខាងក្រោមនេះ ៖
១- ពពួកអាហារដែលផ្ទុកសារធាតុកាហ្វេអ៊ីន ៖
ចូរ
ចៀសវាងអាហារដូចជា កាហ្វេ តែ សូដា
ស្ករសូកូឡាក្នុងពេលកំពុងមករដូវ ។
សារធាតុកាហ្វេអុីនបានកម្រិតនូវការចរាចរឈាមហើយធ្វើឱ្យរាងកាយ
ខ្សោះជាតិទឹក ។ បញ្ហានេះអាចធ្វើឱ្យអ្នកឈឺក្បាល
បង្កើនភាពញាប់ញ័រជ្រួលច្របល់ក្នុងចិត្ត ។
២- ផលិតផលអាហារធ្វើពីទឹកដោះគោ ៖
អា
ហារប្រភេទនេះផ្ទុកទៅដោយអាស៊ីដ arachadonic
ដែលមានលទ្ធភាពជួយជំរុញឱ្យការផលិតសារធាតុ prostaglandins
កាន់តែច្រើនឡើង ។ ក្នុងពេលដែល
prostaglandinsចំនួនច្រើនត្រូវបានចែកចាយក្នុងរាងកាយ
ស្បូនក៏ឆ្លើយតបដោយការរមួលកន្ត្រាក់ ។ ផ្ទុយមកវិញ
ការទទួលទានអាហារដែលសម្បូរដោយអាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣អាចជួយ
ទប់ស្កាត់ការចែកចាយសារធាតុគីមី prostaglandins ។
ដូច្នេះចូរទទួលទាន ពពួកត្រីសម្បូរខ្លាញ់
សណ្តែកវ៉លណាត់ឱ្យបានច្រើន ដើម្បីកាត់បន្ថយការឈឺ ចាប់ ។
៣- បណ្តាអាហារកែច្នៃដាក់ក្នុងកំប៉ុងឬកញ្ចប់និងមានប្រើប្រាស់អំបិលច្រើន ៖
កាត់
បន្ថយការទទួលទានប្រៃនឹងធ្វើឱ្យថយចុះខ្សោះជាតិទឹកក៏ដូចជា
ការហើម ។ ចូរចៀសវាងអាហារកំប៉ុង
អាហារកែច្នៃនិងអាហារវេចខ្ចប់ដែលមានផ្ទុកអំបិល
២០០មិល្លីក្រាមឡើងទៅ ។
៤- ប្រភេទអាហារចៀនឬបំពង ៖
ទទួល
ទានអាហារចៀន-បំពងដោយខ្លាញ់
ឬប្រេងឆាសុទ្ធតែអាចធ្វើឱ្យកម្រិតអ័រម៉ូនភេទ
estrogenកើនឡើងខ្ពស់ ។ នៅពេលកម្រិត estrogenកើនបែបនេះ
ការឈឺចាប់ឡើងទ្វេគុណ ។
ក្រៅពីរបបអាហារ
ស្ត្រីគួរតែហាត់ប្រាណផងដែរ ។
ការធ្វើសកម្មភាពរាងកាយនឹងជួយធ្វើឱ្យល្អប្រសើរដល់ការចរាចរឈាម
និងអុកស៊ីសែនបានគ្រប់ទិសទីក្នុងរាងកាយជាពិសេសទៅដល់ត្រគាក
ហើយបន្ទាប់មកអាចបន្ថយការឈឺចុកខ្លាញ់ ៕
ប្រភព ៖ កាសែតកោះសន្តិភាព
No comments:
Post a Comment