សារព័ត៌មានបរទេសផ្សាយថា
អង្គការសិក្សាស្រាវជ្រាវវិទ្យាសាស្ត្រ
និងវប្បធម៌អន្តរជាតិ (UNESCO) បានប្រកាសនៅកិច្ចប្រជុំ
ក្នុងប្រទេសអាស៊ែរបៃហ្សង់ កាលពីថ្ងៃទី៤ ធ្នូ ២០១៣ ថា
វ៉ាសូគូ (Washoku)
ប្រពៃណីនៃការចម្អិនអាហារដ៏ចំណាស់របស់ជប៉ុន
ដោយប្រើវត្ថុធាតុដើម
ស្របតាមរដូវកាលឱ្យមានរសជាតិឆ្ងាញ់
ត្រូវបានចុះបញ្ជីជា
«បេតិកភណ្ឌកម្មសិទ្ធិបញ្ញាវប្បធម៌ពិភពលោក» ។
ទោះបីជាយូណេស្កូ
ចុះបញ្ជីអាហារពីម៊ិកស៊ិក និងតួកគី
ជាបេតិកភណ្ឌពិភពលោកក៏ដោយ ប៉ុន្តែចាត់ទុកថា
ជាការចុះបញ្ជីតែទៅលើអាហារ
មិនមែនជាវិធីសាស្ត្រផ្សំគ្រឿងលើអាហារ
ជាហេតុតម្រូវឱ្យវ៉ាសូគូ
បង្កើតប្រវត្តិសាស្ត្រលើការផ្សំរសជាតិ
និងទទួលទានអាហារប្រចាំជាតិសាសន៍ទី២
ដែលទទួលការចុះបញ្ជីពីយូណេស្កូបន្ទាប់ពីបារាំង ។
លោកម៉ាសាណូរី អាអូយ៉ាគី
អគ្គលេខាធិការវប្បធម៌ជប៉ុន
បានថ្លែងនៅក្នុងកិច្ចប្រជុំយូណេស្កូ ដោយបង្ហាញក្តីសង្ឃឹមថា
ការឆ្លងកាត់លើការទទួលស្គាល់ពីយូណេស្កូ
ជាផ្នែកមួយជំរុញឱ្យមានការអភិរក្សលើវិធីសាស្ត្រផ្សំ
អាហារតាមបែបជប៉ុន និងជាការលើកស្ទួយវប្បធម៌ជប៉ុន
ឱ្យមានការទទួលស្គាល់នៅទូទាំងពិភពលោក ៕
ប្រភព៖ កាសែតកោះសន្តិភាព
No comments:
Post a Comment